Sunday, May 13, 2007

Eurovision


1956 yilindan beri yapilmakta olan Eurovision Sarki Yarismasi'nda bu sene "Shake it up Shekerim" ile 4. olduk. Kenan sahnesinin cok iyi oldugunu bir kez daha kanitladi. Yunanistan'in sarkisinda da "shake it up" lafi geciyordu, o cocuk da 4 dansciyla cikmisti sahneye ama anca 7. olabildiler. Yunanistan'a haksizlik yapildi ama bizim verdigimiz 7 puana karsilik onlar bize hic puan vermedikleri, bu dostluk elini, baris cagrisini geri cevirdikleri icin beter olsunlar.

Her Eurovision sirasinda buyuklerimden duyardim Eurovision'da nasil sonuncu oldugumuzu, 0 puan alip ne bicim rezil oldugumuzu. Ajda Pekkan dansoz kiyafetiyle cikmis, Cetin Alp diye bir adam "Opera" diye bir saki soylemis vs. Herhalde bir tek biz bu sacma sapan yarismayi bu kadar ciddiye almisiz, ve sonunculugumuzu Turk dusmanligina, Turk'un Turk'ten baska dostu olmamasina baglamisiz. Neyse ki sonradan "televoting" denen hikayeyi cikardilar da Turkiye'nin onu acildi. Her ulke sms yollayarak oy verince, Avrupa'nin her tarafina yayilmis olan Turkler sagolsun, bu yarismada sirtimiz kolay kolay yere gelmez.

Bunca hezimetten sonra Eurovision memlekette cok da ilgi gormuyordu ta ki 1997 senesine kadar. Efendim ben o sirada lise 1'e gitmekteydim, nedense o sene izledim yarismayi.. Sanki hafta iciydi ama o sene yarisma.. Bir de o zamanlar bu kadar reklam, tanitim da yok zaten unlulerimiz de katilmiyor yarismaya. Televoting sistemi de ilk defa o sene denenecekti, 5 ulke televoting ile puan verecek, geri kalanlar yine eskisi gibi juri karariyla puan verecekti. Sebnem Paker adli hanimin "Dinle" adli sarkisiyla 3. olmustuk. Sonradan 1. de olduk ama bence gercek basari o 3.luktu.

Cok sacma bir yarisma bu Eurovision. Puanlama isine bir cozum bulmak gerek. Sarkilarin guzel olup olmamasi kimsenin umrunda degil. Muzik politikaya alet olmus durumda! Her ulke komsusuna, dostuna yuksek yuksek puan veriyor. Yugoslavya'dan dagilan, Rusya'dan ayrilan ulkeler ve Turkiye her zaman iddiali bu yarismada. Televoting sayesinde Turkiye herhangi bir sarkiyla ilk 5'e girebilir (gecen seneki sarkinin ne kadar kotu oldugunu siz dusunun artik). Almanya, Hollanda, Belcika, Fransa, Ingiltere, Avusturya, Isvicre'den en az 10 puan garanti. Hele sarki biraz guzelse ilk 3'e kesin girer. Zaten artik Avrupa'nin agir toplari birakmis yarismayi. Bu seneki ilk 10'da Turkiye ve Yunanistan haric butun ulkeler eski Dogu Bloku ulkeleri.

Bir de millet esine dostuna yuksek puan verirken, Yunanistan ve Ermenistan gibi dusmanimin dusmani benim dostumdur turu bir mantikla dusunup puan verenler, veya bizim gibi jest olsun diye Yunanistan'a, Ermenistan'a karsilik beklemeden puan verenler de mevcut. Sanki ulkelerin arasindaki husumet Eurovision'da verilen puanla cozulecek.. Tam bize gore bir is.

3 comments:

aysenaz said...

ya evet turklerin dusmanlari da birlesiyor. cografya dersi gibi bisey ayni zamanda. yalniz su kucuk genc avrupa ulkelerinin yerinin bilmedigimi farkettim bu yarismada

Ozan Korkmaz said...

ama yorumcuya bakılırsa Kenan sayesinde aldık biz o puanları, hakkını yemişsin gibi geldi.
Bi de 4. olduk ama Trükiye'nin müthiş reklamını yaptık.

Diego said...

bu arada genc metalciler rahatsizmis cunku trt apokaliptika ciktiginda reklamdaydi, reklam bitti apokaliptika da bitiverdi.