Friday, February 23, 2007

Sinistra Yok Dextra Var

Efendim biliyorsunuz her dert bitti yemegi hangi elimizle yiyecegimiz derdi kaldi. Istanbul Muftulugu Hutbe Komisyonu (?) yeni bir hutbe derlemis, konusu da sofra adabiymis. Hutbede "Batı kökenli sol elle yemek yeme adetine karşı dini mücadeleye girişecek"mis.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/6004257.asp?m=1&gid=112&srid=3431&oid=2

Bu hutbeye yuzde yuz uyacagindan hic suphe duymadigim Mehmet Epikman kardesim su an endiseleniyor olabilir ama korkmasina hic sebep yok cunku solaklar icin gecerli degilmis bu hutbe. Yemek kulturu bu kadar gelismis bir insan olan Mehmet Epikman sanirim rahat bir nefes almistir.

Bu arada solak olanlar yirtti ama sag ellerini kullanan buyuk cogunluk bundan boyle yemek adetini degistirmek zorunda.

Isin ilginci, sol elle yemek yemek bir bati adetiymis ve muftuluk buna karsi dini bir mucadele baslatacakmis. Kardesim batida da, Islamiyet'te oldugu gibi sag "iyi", sol "kotu" olarak gorulmuyor mu? Latincede sag - dextra demek, ingilizcesi dexterity yani kabiliyet, yetenek, ustalık, el becerisi gibi anlamlara gelmekteyken sol - sinistra demek, ingilizcesi sinister yani ugursuz, kotu, fesat gibi anlamlara geliyor. Ingilizcedeki right kelimenin asil anlami olan dogru anlaminda kullaniliyor; dogru taraf anlaminda. Left ise eski Ingilizcede gucsuz anlamina gelen lyft kelimesinden ortaya cikmis.

Bati da cikarmadiysa bu adeti kim cikardi acaba?

Not: Istanbul Muftulugu Hutbe Komisyonu'nda ise baslasam sahane olur

1 comment:

Diyavol said...

Ne kadar zavallı insanlar ya, şu devirde hala bunları düşünebiliyorlar. Allah akıl fikir versin. Birkaç yıla kalmaz "Arap geleneklerimize göre yemekleri şeytan icadı aletler yerine elle yememiz uygundur" derler zaten.

Kendi geleneklerine göre develer çölde hangi şeritten gidiyor onu da söylesinler de, trafik akış yönünü de değiştirelim ona göre.

Birkaç nesil sonra bu adamların soyunun kafataslarının normal insanlara göre daha küçük olması lazım. O kadar küçük beyin için bu kadar büyük kafaya ihtiyaç yok, hem ısı kaybı da daha az olur, evrim gereğini yapar bunlara.