Tuesday, July 3, 2007

Jandarma!! Biz...

Alternatif baslik: Tarihteki Delikanlilar - 4 - the Unknown Rebel
Bir diger alternatif baslik: Unutulmaz TV Anlari

"Tarihteki Delikanlilar", "90'larda Turk Pop Muzigi" serilerinden sonra yeni bir seri yapmaya karar verdim. Yeni serimizin adi "Unutulmaz TV Anlari". Turk televizyonlari olsun dunya televizyonlari olsun, onemli ve tarihe mal olmus anlari bu seride karsiniza cikaracagim (ornegin duvarin (the Wall) yikilmasi, efendime soyleyeyim 11 Eylul).

Yukarida bahsettigim gibi, bugunku konumuz hem "Tarihteki Delikanlilar"a hem de "Unutulmaz TV Anlari"na konu olabilecek bir olay. Kucuklugumun onemli TV goruntulerinden birisi...

1989 yilinda ozgurluk, demokrasi ve reform icin ayaklanan Cinli ogrenciler Tiananmen Meydani'nda gosteriler yapmaya baslarlar. Nisanda baslayan gosteriler hazirana kadar surer ve sonunda (4 Haziran'da) ordu bu gosterilere, katliam yapmak suretiyle mudahale eder. Gosterici ogrencilere ates acilir ve gostericilerin ustune tanklar yurumeye baslar. Butun bunlar hem de Tiananmen Meydani'nda yani Cennet Huzurunun Kapisi Meydani'nda olmaktayken birden ortaya beyaz gomlekli, elinde canta torba vs. tasiyan bir abi firlar. Tek sira halinde gelmekte olan tanklarin onune dikilir ve oylece durur. Tank solundan gecmek ister, abi sola kayar. Sagdan gecmek ister bu sefer abi saga kayar ama tanklarin onunden cekilmez, oylece dikilir ve sonunda tankin ustune cikip tepesinden asagiya dogru bir seyler soyler.



Bu adamin kim oldugu, hayatta olup olmadigi bilinmiyor; o yuzden "the Unknown Rebel" olarak taniniyor. Bu goruntuler sonrasi cok onemli bir sembol haline gelen devrimci abime helal olsun. Bize yuh olsun. Hayat gorusu ne olursa olsun, herkes tarafindan kabul edilmeli ki gercek bir delikanli kendisi.

2 comments:

Diyavol said...

Esas tankı kullanan elemana ne yapmışlar acaba sonradan?

Ray Kinsella said...

Bu olay hakkında Seçkin'in cevabını bilmediği ve üstün körü geçtiği bir kaç noktayı da naçizhane ben açıklayayım istedim.

Öncelikle adamın adı Lao Xing Ming'dir. Elindeki torbada bir kalem, bir pergel bir de çikolata, 3 tane de çiftli ekmek vardır. Tankın üstüne çıkınca "1 Mayıs Marşı"nı söylemiştir. Aynı zamanda meşhur basketçi Yao Ming'in babasıdır.

Tankçının akıbetini merak eden arkadaşımızın da merakına bir nebze merhem olayım. Tank şoförü Astsb. Kd.Ü.Çvş. Ying Yang Xadong adlı arkadaşımıza bir daha tank vermemişler, Bırakın şoför, doldurucu bile yapmamışlardır. Bir ara Şangay 13. Mekanize Piyade Alayı Tank Bölük Timi kantininde saymanlık yapmıştır. B.Çvş. olacağı günü hala umutla baklamaktedir.