Sunday, July 8, 2007

Wimbledon 2007

Hanimlar finalinden bahsetmeyecegim bile cunku cok kotu bir final oldu. Venus Williams, Marion Bartoli'yi 2-0 yendi ve 4. kez Wimbledon sampiyonu oldu.

Erkekler finalinde ise ezeli rakip ebedi dost iki tenisci bir kez daha karsi karsiya geldi. Bundan yaklasik 4 hafta kadar once Roland Garros finalinde karsilasan Roger Federer ve Rafael Nadal bu sefer Wimbledon'in catisiz merkez kortunda karsi karsiya geldi.

Bu seneki Wimbledon yagmur nedeniyle oldukca aksadi. Ornegin normalde sadece kadinlar finalinin olmasi gereken cumartesi gunu 2 finalistimizin yari final maclari da oynandi. Nadal son 5 macini, 5 gun ust uste oynadi. Yari finalde karsilastigi rakibi Djokovic ise 4 ve 4.5 saatlik iki maci ustuste 2 gun oynadiktan sonra, Nadal ile oynadigi yari final macinin 3. setinde setlerde durum 1-1'ken, sakatlanip maci birakmak zorunda kaldi.

Finale geri donecek olursak, Federer bu finali kazanmasi halinde ardarda 5. Wimbledon sampiyonlugunu kazanarak efsane Bjorn Borg'un rekorunu egale edecekti. Maca Bjorn abim de gelmisti. Yaslanmis ve sari saclari beyazlamis olsa bile hala yakisikli ve aslan gibiydi Bjorn abi. Pete Sampras Borg'un rekorunu kirmaya oldukca yaklasmisti ve 1996 yilinda kazansaydi arka arkaya 8 Wimbledon sampiyonlugu gibi kirilmasi imkansiz bir rekor kıracakti. Neyse, Sampras 1996'da kaybetti ve zaten tenisi birakti.. Gun Federer'in gunu..

Maca Federer oldukca hizli girse de Nadal Federer'in hizini kesti ve ilk set tie break'e kaldi. Tie break'i Federer kazanip durumu 1-0 yapti. Sonraki seti Nadal 6/4 aldi ve durum 1-1 oldu. 3. set yine tie break'e gitti ve Federer bu tie break'i de alarak durumu 2-1'e getirdi. Bundan sonraki sette Federer maci kaybetmek icin elinden geleni yaparak seti 6/2 kaybetti ve durum 2-2 oldu. Bu arada 4. sette Nadal dizinden bir sakatlik gecirdi ve dizine bandaj yapildi. Bu sakatligin oyununa dogrudan bir etkisi oldugu gorunmese de isin ic yuzunu bilemeyiz tabi. Merkez kortta finale yarasir bir mucadele oluyordu ve sampiyonu son set belirleyecekti. Son setin baslamasyla kameralar surekli Bjorn Borg abime donmeye basladi ve Borg abim sanki git gide daha huzursuz oluyordu. Borg herhalde Federer'in rekorunu egale edecegini anlamisti cunku Federer kardesim bu son sette vites arttirdi ve Nadal'a gore cok daha ustun olan teknigini nihayet konusturmaya basladi. Sonucta topraktaki gibi dayaniklilik, guc ve ceviklik degil, teknik ve fundamentaldi onemli olan. Son sette servisleri de kusursuz olan Federer son seti 6/2 kazanarak ust uste 5. kez Wimbledon sampiyonu oldu ve tarihe gecti.

Evet sonunda dualarim kabul oldu, Allah yuzume guldu ve Federer kardesim, Nike robotu sopar Nadal'a dersini verdi. Nadal'in Wimbledon'i er ya da gec kazanacagi ortada ama bu kacinilmaz son en azindan biraz daha gecikti.

Her Wimbledon finalinde oldugu gibi Kent Duku Prens Edward (Kralicenin kuzeni olan Edward, oglu degil), top toplayici cocuklarla konusarak kortun ortasina kadar geldi ve finaistlere kupalarini verdi. Kupa seremonisinden once Federer beyaz suveter (nasil yazilir bu?), beyaz ceket ve beyaz pantolon giyerek her seneki adetini iyice ilerletmis oldu.

Boylece senenin en prestijli grand slam'i de bitti ve cim kort sezonu da sona erdi. Bundan sonraki grand slam Amerika Acik ve Eylul'de yapilacak. Bir sonraki Wimbledon'da gorusmek uzere efendim, o zamana dek saglicakla kalin.

Seckin Tokgoz, BBC, Londra

7 comments:

J said...

biraz daha eglenceli yazar msn rica etsem

Diego said...

tenisi mi daha eglenceli yazayim yoksa daha eglenceli konular mi yazayim?

aepikman said...

seneye Nadal alır sayın Tokgöz ahanda buraya yazıyorum

Diego said...

iyi oldu yazdigin, boylece seneye wimbledon finali icin iddiaya girdigimizde kanit olmus olacak.

aepikman said...

Sende fedon alır diyosun değil mi?

Diego said...

la Aydinus Nadal aldi bu sene hakkaten

Unknown said...

bravo aepikman !
bir tahmin de bu yıl için, lütfen :)
burayı bulduğuma çok sevindim :)
teşekkürler !