Thursday, March 15, 2007

Tarihteki Delikanlilar - 2 - Clint Eastwood

Yeni bir "Tarihteki Delikanlilar" bolumune hosgeldiniz sevgili okurlar. Bugun size Clint Eastwood abimizin delikanliligini anlatmaya calisacagim.

Clint Eastwood abi icin eminim hepiniz "tabi ki delikanli adam, oynadigi rollerden, yonettigi filmlerden belli" diyor olabilirsiniz. Ama efendim bu hiçbir seyi kanitlamaz.. Nasil ki Ali Desidero "sampiyon biziz, attigimiz gollerden belli" diyor ve bu kosulun sampiyonluk getirmeyecegini dusunmuyorsa size nacizhane tavsiyem sizin benzer bir hataya dusmemenizdir (Ali Desidero - sarkidaki Ali - her ne kadar gercek bir karakter degilse de onu da ayri bir bolumde incelemeli). Nice yakisikli, karizmatik aktorler gercek hayatlarinda dayaklik tipler olabiliyor.

Clint Eastwood abimiz - herkesin ayni fikirde oldugunu dusunuyorum bu konuda - gencken de yasliyken de cok yakisikli bir abimiz. Ama yakisikligi simdiki standartlarda degil, cok karizmatik, cool (Turkcesi yok mu bunun) bir yakisiklilik. Bu sekilde yakisikli ve karizmatik bir kisi tabi ki delikanli olmak zorunda.. Simdi bunu kanitlayan gercekleri gorecegiz..

Kendisi 31 Mayis 1930 (ikizler burcu) San Francisco dogumlu, tipki Jack London gibi. Liseyi bitirnce gidip aslanlar gibi askerlik hizmetini yerine getirmis. Bana birini hatirlatti bu ozelligiyle... Askerlikten sonra film endustrisine adimini atiyor Clint abimiz ve ufak tefek filmlerde daha sonra da ulke capindaki bir tv dizisinde rol aldiktan sonra asil bombayi patlatiyor. Ne yapiyor? Gidip Sergio Leone'nin muthis western uclemesinde rol aliyor. Rolu tabi ki cok delikanli bir rol.. Kendisi "man with no name" ismiyle nam salmis bir silahsoru oynuyor. Tabi ki cekiyor emaneti, sagliyor adaleti. Bu roluyle kovboyseverlerin (?) gonlunde taht kuruyor ve o zamana kadarki kovboy anlayisini da yikiyor. John Wayne veya Red Kit gibi dusunceli, kibar bir kovboy degil de, acimasiz soguk ve net bir kovboy imaji olusturuyor.

Kitleler tarfindan taninan ve sevilen Clint abimizin parlak kariyeri tabi ki devam ediyor. Yeni bir seri olarak bu sefer Dirty Harry oluyor. Dirty Harry abimiz 44'luk magnum kullanan, emaneti cekip adaleti saglayan bir polis. Tabi ki yalniz calisiyor ve hicbir sucluyu affetmiyor ve hic tereddut etmiyor. Bu rolle bu sefer Clint abi, kult bir polis imaji ciziyor. Hani sert, acimasiz, kanun kural tanimaz polis ekolunu yaratiyor ve bu nice filmlere ve rollere yol acmis oluyor. Clint Eastwood'un devrim yaratan ve ilham kaynagi olan oyunculuk kariyeri tabi ki bu filmlerle sinirli degil. Alcatraz'dan Kacis ve the Eiger Sanction gibi baska onemli filmleri var ki, ikincisinin onemi ise bir kaya tirmanicisini oynamasi. Diyeceksiniz ki "ee nolmus? Sylvester Stallone'da bir dagciyi oynamisti". Fakat Clint abim dublor kullanmadan, kendisi oynuyor kaya tirmanma sahnelerinde. Meger kendisi bir kaya tirmanicisiymis.. Orumcek adam misali dimdik, gecit vermez kayalara tirmanirmis. Eh be kardesim bu kadar delikanlilik olur mu? Insan demez mi "dublor kullanalim dusup kafami kirmayayim sonucta ben unlu bir aktorum"? Delikanli adam demez efendim.

Clint abim oyunculuktan ote ayni zamanda cok onemli bir yonetmen ve yapimci. Hatta yonetmenligi oyunculugunun otesine bile gecmis olabilir. Az once onemli filmlerinde saymadigim iki filmi var; Unforgiven ve Million Dollar Baby.. bu filmlerde hep onayip hem de yonetmesine ragmen, ve iki filmde de en iyi oyuncu (yaniliyor da olabilirim) oscarina aday gosterilmesine ragmen bu iki filmde en iyi yonetmen olarak oscar aliyor. Yine hem oynayip hem yonettigi bir film olan, benim cok sevdigim ama muhtemelen pek bir onemi olmayan Perfect World filmi de vardir. Cine5'in onemli filmlerinden birisi olarak oynamisti yillar once. Bu arada Mystic River ve Letters from Iwo Jima filmleriyle de en iyi yonetmen dalinda oscara aday oluyor.

Clint abim tabi ki delikanliliklarina film endustrisi disinda da devam ediyor. Mesela kendisi yasadigi (zenginlerin ve sanatcilarin oturdugu) beldede belediye baskani olup, sokakta dondurma yeme yasagini iptal ediyor. Halk tabi ki bunu sevincle karsiliyor fakat yolda yururken yalamak suretiyle dondurma yemek ne derece delikanli bir hareket orasi hala birtakim platformlarda tartisilmakta. Ben yine de sorumlu oldugu halki sevindirecek bir karar aldigi icin bu hareketini delikanli bir hareket olarak algiliyorum.

Abimin bir diger ozelligi 5 ayri kadindan 7 tane cocugu olmasi. Masallah en kucuk cocugu Clint abim 66 yasindeyken dogmus ki, kendisini tebrik ediyorum, ellerinden opuyorum.

Bircok ozelligi bunyesinde barindiran Clint Eastwood ayni zamanda bir muzik tutkunu. Yalnizca dinlemiyor, kendisi de muzik yapiyor. Bazi filmlerinin muzigini kendisi yapmis, ozellikle jazz severmis.
Delikanli bir superkahraman olan Wolverine'in Clint Eastwood'dan esinlenerek cizildigini biliyor muydunuz? Biliyorsaniz da yazdim buraya.

Adamin delikanliliklari say say bitmiyor ama en nihayetinde her insanda bir kusur vardir. Clint abimin ufak bir kusuru kendisi cumhuriyetciymis. Ne yapalim olsun o kadar.


2 comments:

Diyavol said...

Clint Eastwood'un kendi adını verdiği bir şarkısı da vardır.

I ain't happy, i'm feeling glad
I got sunshine in a bag

diye başlar, bizi uzak diyarlara, vahşi batıya götürür.

Diego said...

Clint duysa seni cekip vururdu.